دولت هاشمی( سازندگی)
ده سال پس از وقوع انقلاب اسلامی و استقرار جمهوری اسلامی ایران با پایان یافتن جنگ و درگذشت امام خمینی، دوره جدیدی در جمهوری اسلامی ایران آغاز شد که با رهبری “آیت الله خامنه ای” و ریاست جمهوری ” اکبر هاشمی رفسنجانی” نخستین دولت توسعه گرا پس از جنگ با شعار “سازندگی” ویرانهها و خرابههای جنگ آغاز به کار کرد.
دولت هاشمی در 4 سال نخست خود به صورت “مبسوط الید ” برنامههای خود را برای سازندگی کشور و روند توسعه آغاز کرد اما در اواخر دوره نخست هاشمی مشکلات و اختلافات سیاسی کم کم به عرصه و نمود رسید.
مخالفت جناح راست با برنامههای هاشمی و به ویژه ناکامی سیاست تعدیل اقتصادی و تورم زا بودن این برنامه منجر به وقوع شورشهایی در برخی شهرها شد و در انتخابات دوره دوم ریاست جمهوری هاشمی موجب ریزش رای او و بیرون آمدن انتخابات ریاست جمهوری از حالت نمایشی به حالت جدی شد و در این مرحله احمد توکلی توانست با کسب آرای میلیونی – 4 میلیون رای- انتخابات را به چالشی جدی برای دولت مستقر تبدیل کند.
این مساله سبب شد دولت هاشمی در دوره دوم دست به عصاتر باشد و در اجرای برنامه های اقتصادی خود جانب احتیاط را نگه دارد. برنامههای 5 ساله توسعه از زمان هاشمی آغاز شد و با وجودی که تمرکز برنامه نخست 5 ساله توسعه که از سال 1368 آغاز شد بازسازی خرابیهای جنگ بود در برنامه 5 ساله دوم و با بالا گرفتن انتقادات و مخالفت های سیاسی جناح راست با هاشمی دو محور بیشتر مورد توجه قرار گرفت:
1 – عدالت اجتماعی
2- ترویج اخلاق اسلامی
برچسب: آیت الله خامنه ای, احمد توکلی, ترویج اخلاق اسلامی, تمرکز, چالش, دولت هاشمی, سازندگی, عدالت اجتماعی, مبسوط الید